Blijf op de hoogte

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief van ER Capital Vermogensbeheer. Middels onze nieuwsbrief willen wij u graag op de hoogte houden van onze visie op interessante beleggingsmogelijkheden.

Aanmelden
02 June 2016 16:13 0 Reacties

Beleggingstip: Basic Fit

(Current Rating 5.0/5 Stars) Total Votes: 1
02 juni 2016


Algemeen

De keten van budgetsportscholen Basic-Fit is actief in Nederland, BelgiĆ«, Luxemburg, Frankrijk en Spanje en marktleider in Europa met 351 fitnessclubs, waarvan 140 in Nederland. De groei zal voorlopig en grotendeels op eigen kracht plaatsvinden. De keten Fit for Free is de nummer twee in Nederland met 77 vestigingen. De markt is versnipperd, want er zijn in Nederland ca 2.000 sportscholen, hiervan is nog maar éénderde onderdeel van een keten.

Huidige ontwikkelingen
Basic-Fit wil 26,7 miljoen aandelen aanbieden met een mogelijkheid van uitbreiding tot 30,7 miljoen. Het zal gaan om zowel bestaande aandelen als om nieuwe. Bij de middenprik van de range komt het prijskaartje in de buurt van ongeveer € 1 miljard en dat komt overeen met eerdere schattingen. Interessant is dat investeerder 3i in november 2013 een belang van 55% heeft genomen in Basic-Fit voor € 110 miljoen. Drie jaar geleden had het bedrijf 199 sportscholen. Basic-Fit heeft ruim 1 miljoen leden die goed zijn voor een jaaromzet van ruim € 202 miljoen. Ieder bestaand lid zou dan ongeveer € 1.000 waard zijn om onbeperkt te mogen sporten voor € 17,99 per maand of ruim € 215 per jaar. De onderneming is vooralsnog verliesgevend, vooral door een snelle expansie. De doelstelling is verdere expansie ondanks de stevige concurrentie. Het schaalvoordeel zou één van de krachten van de keten zijn, waardoor goedkoper nieuwe sporttoestellen worden ingekocht.

Motivatie
Wij vragen ons af of Basic Fit de voorgespiegelde groei en schaalvoordelen kan waarmaken. De waardering loopt hier al op vooruit, waardoor de kans op teleurstellingen toeneemt. Het bedrijf is van plan om een dividend van 10 tot 20% van de nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders. De opbrengsten van de beursgang worden gebruikt voor schuldenverlichting en om de explosieve groei voort te kunnen zetten. Het bedrijf opende in 2015 78 nieuwe sportclubs in de vijf landen waar het actief is en verwacht de komende jaren een soortgelijke expansie. Wij nemen een terughoudende houding aan. Het aandeel lijkt hoog in de markt gezet te worden. Ons koersdoel is € 15. Wij adviseren het aandeel niet te kopen.

Last Modified: 02 June 2016 16:24
Share
  • Twitter
  • Facebook