Blijf op de hoogte

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief van ER Capital Vermogensbeheer. Middels onze nieuwsbrief willen wij u graag op de hoogte houden van onze visie op interessante beleggingsmogelijkheden.

Aanmelden
01 June 2016 16:14 0 Reacties

Beleggingstip: Coca-Cola European Partners

(Current Rating 5.0/5 Stars) Total Votes: 1
01 juni 2016


Algemeen

Coca-Cola European Partners (CCEP) is één van de Europese marktleiders van verpakte verbruiksgoederen. De onderneming is ontstaan uit een samengaan van drie bottelaars, die allemaal voor de merken van Coca-Cola werken. CCEP is wereldwijd de grootste onafhankelijke bottelaar van Coca-Cola en produceert, distribueert en verkoopt een uitgebreid assortiment drinkklare frisdranken. CCEP levert aan meer dan 300 miljoen consumenten in 12 landen in West-Europa: Andorra, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Monaco, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Nederland. De aandeelhouders zijn Coca Cola Enterprises (48%), Coca Cola Iberian Partners (34%) en Coca Cola (18%).

Huidige ontwikkelingen
De introductie van CCEP is zonder plaatsing van nieuwe aandelen. CCE aandeelhouders krijgen één aandeel in het nieuwe CCEP en een éénmalige betaling van $ 14,50 per aandeel. Deze betaling wordt gefinancierd met nieuwe leningen. CCEP is een fusie van de Europese activiteiten van Coca Cola Enterprises (CCE) met Coca Cola Iberian Partners en Coca Cola's Duitse bottelaar. Deze fusie is gestructureerd als een zogenaamde 'tax inversion', waarbij het hoofdkantoor van het Amerikaanse CCE wordt verplaatst naar Londen. Hierdoor wordt naar verwachting geprofiteerd van een lager belastingtarief. De omzet stijgt door het samengaan van $ 7 miljard naar ruim $ 12 miljard. Het aantal aandelen gaat van 231 miljoen naar 482 miljoen. Echter, de winstgevendheid van de Europese partners is duidelijk lager dan de activiteiten van CCE. De nieuwe combinatie verwacht $ 350 á $ 375 miljoen aan synergy-effecten te kunnen behalen.

Motivatie
Het Amerikaanse CCE is afgesplitst van Coca Cola in 1986. De achterliggende gedachte was dat Coca Cola zijn winstmarges en balansratio's zou verbeteren door de kapitaal-intensieve en lagere marges van de bottelaar in een aparte onderneming onder te brengen. Verder valt op dat CCE de laatste jaren weinig winstgroei heeft laten zien. De fusie geeft weliswaar mogelijkheden voor kostenbesparingen, maar de onderneming blijft gevoelig voor diverse externe invloeden. Volume trends zijn belangrijk voor de winstgevenheid, maar deze worden redelijk sterk beïnvloed door macro-economische ontwikkelingen en consumententrends. Ook wordt een groot deel van de produkten afgezet door grote retailketens, die telkens betere prijzen eisen. Goedkoper geprijsde private labels zorgen eveneens voor druk op de volumes en prijzen. Verder hebben valutaschommelingen en inkoop van grondstoffen (aluminium, suiker en plastics) een duidelijke invloed op de resultaten. De laatste tijd is sprake van een nieuwe dreiging. Produkten die veel suiker bevatten krijgen te maken met extra belastingdruk of andere maatregelen. CCEP heeft weliswaar een sterke operationele cashflow, maar de vraag is of er structureel veel opwaarts potentieel aanwezig is. Bovendien is het niet duidelijk uit het prospectus wat het dividendbeleid zal inhouden. Wij zijn terughoudend en nemen een afwachtende houding aan, ondanks dat op termijn CCEP een kandidaat is voor opname in de AEX-index. Het aandeel is niet goedkoop en het verwachte dividendrendement is aan de magere kant. Wij hebben een voorkeur elders in de consumenten-gerelateerde sectoren.

Last Modified: 01 June 2016 16:41
Share
  • Twitter
  • Facebook