Blijf op de hoogte

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief van ER Capital Vermogensbeheer. Middels onze nieuwsbrief willen wij u graag op de hoogte houden van onze visie op interessante beleggingsmogelijkheden.

Aanmelden
20 April 2017 11:39 0 Reacties

Beleggingstip: Deutsche Telekom

(Current Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
19 april 2017


Algemeen

Deutsche Telekom is een grote aanbieder van telefoon- en internetdiensten. Ongeveer een derde van de omzet wordt in Duitsland behaald en hetzelfde omzetaandeel wordt in de Verenigde Staten gerealiseerd. In de rest van Europa wordt een vijfde van de omzet binnengehaald en de resterende 10% komt van grote internationale klanten die niet aan een bepaalde regio zijn toe te wijzen. De research & development inspanning is ca. € 200 miljoen per jaar, echter de kosten van bijna 3.000 werknemers die nieuwe producten ontwikkelen zijn hierin niet meegenomen.

Huidige ontwikkelingen
Deutsche Telekom heeft een moeilijk 4de kwartaal 2016 achter de rug. Er viel een verlies te noteren van € 2.1 miljard. Dat zware verlies was het gevolg van een grote afschrijving van € 2,2 miljard op het belang in BT Group. Ook de winst over heel 2016 werd geraakt door deze afschrijving en daalde met 18% naar € 2,7 miljard. Voor het overige noteerde Deutsche een serie gezonde cijfers over 2016. De omzet steeg met 5,6% naar € 73 miljard en EBITDA ging met 22% omhoog naar € 22,5 miljard. De cashflow verbeterde met 8,6% naar € 5 miljard. De goede cijfers waren eerst en vooral te danken aan T-Mobile USA, waar omzet en EBITDA met dubbele cijfers groeiden. Deutsche verwacht in 2017 ook winstgevend te zijn in zijn thuismarkt.

Motivatie
In Duitsland heerst voorzichtig optimisme over de mobiele markt. Belangrijk is dat prijzen lijken te stabiliseren. Naar verwachting is Deutsche Telekom in 2017 in staat om zowel omzet als operationeel resultaat te laten groeien. Deutsche gaat prudent met zijn middelen om en dat zal zich naar verwachting de komende jaren vertalen in een geleidelijke verbetering van het rendement op het ge├»nvesteerde vermogen en de vrije kasstroom. Het dividendrendement zal naar verwacht eveneens verder stijgen naar 4%. Het probleem is echter de schuldenlast van € 48 miljard en de noodzaak om fors te blijven investeren in state-of-the-art technologie. Dat voorspelt weinig goeds in een omgeving waar de rente de neiging heeft te gaan stijgen. Echter de verkoop van T-Mobile kan Deutsche Telekom een steuntje in de rug geven. We handhaven daarom het Koopadvies en het aandeel blijft in de Modelportefeuille.
Last Modified: 25 April 2017 15:05
Share
  • Twitter
  • Facebook